Dior, Lancôme, Chanel ș.a. – produse cosmetice contrafăcute, comercializate în stradă sau pe site-uri de anunțuri

Asociaţia Patronală în domeniul Conformităţii Produselor din Republica Moldova (APCP) este îngrijorată de faptul că, pe piața internă din ce în ce mai frecvent sunt comercializate produse cosmetice contrafăcute. ”Producătorii” clandestini aduc prejudicii statului, agenților economici care activează legal, dar, cel mai important, pun în pericol viața și sănătatea consumatorilor.

4”Importul, fabricarea, depozitarea și comercializarea produselor cosmetice pe piața Republicii Moldova nu necesită autorizări speciale. În context, aceste mărfuri sunt vândute nu doar în farmacii sau în centre comerciale, ci și la piață, în gherete, în stradă, iar mai nou, pe site-uri de anunțuri. Chiar dacă pe ambalaje sunt inscripționate denumiri de branduri cu renume internațional, produsele cosmetice comercializate în locuri neautorizate sunt, în majoritatea cazurilor, contrafăcute. De regulă, aceste mărfuri nu dispun de certificate de conformitate, sunt păstrate în condiții antisanitare, nu se cunoaște proveniența lor, componența și, cu siguranță, nu sunt testate dermatologic”, a precizat președintele Asociaţiei Patronale în domeniul Conformităţii Produselor din Republica Moldova, Victor Catan.

Riscurile la care se expun consumatorii sunt mari, deoarece din categoria produselor cosmetice fac parte nu doar fardurile, cremele și parfumurile, ci şi produse vitale pentru sănătate, precum pasta de dinţi, produsele de curățat, de protecţie solară ș.a. Respectiv, dacă consumatorul a procurat un produs neconform pe care îl utilizează zilnic, se poate intoxica. Alergii, erupții cutanate, afecțiuni ale tractului gastro-intestinal, modificări ale sistemului endocrin, în special la copii – acestea sunt doar câteva dintre efectele pe care le pot provoca produsele cosmetice contrafăcute.

”Prin faptul că pe piață sunt plasate mărfuri falsificate, se aduc prejudicii atât consumatorilor, cât și producătorilor, importatorilor care activează legal, precum și bugetului de stat. Fabricanții de cosmetice contrafăcute nu achită impozite, nu investesc în procesul de producere, nu respectă normele sanitar-igienice, utilizează materii prime și ambalaje de calitate dubioasă. Comercianții stradali și cei de pe site-urile de anunțuri nu eliberează bon de casă și nu oferă nici o garanție privind conformitatea mărfurilor vândute.

1În această ordine de idei, dacă consumatorii au depistat cazuri de comerț ilicit, trebuie să se adreseze organelor de poliție. Dacă au dubii privind calitatea produselor cosmetice achiziționate, pot apela la un laborator de încercări acreditat, pentru a li se confirma sau infirma bănuiala.

În calitate de reprezentant al societății civile, dar și al agenților economici, Asociaţia Patronală în domeniul Conformităţii Produselor din Republica Moldova face un apel și către Agenția Pentru Protecția Consumatorilor, care are funcția de supraveghere a pieței, să identifice comercianții și să sancționeze comercianții ce încalcă legislația”, a declarat Victor Catan. (Continuarea articolului…)

NOTĂ: Pentru certificarea produselor cosmetice vă puteți adresa la OC ”TRANS-STANDARD” (detalii)

tel: 022 84 94 03

CONTACTE MD-2038, mun. Chisinau, str. Petru Movila 17, ap.1 Tel: 022 849 400 Fax: 022 740 761 e-mail: info@transstandard.md

SOCIAL

Primiţi ultimele noutăţi prin intermediul căsuţei poştale. Cel mai rapid mod de a fi la curent cu toate ştirile.